1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Германски екоактивисти настояват за вдигане на цените на месото и млякото

Германски екоактивисти настояват за вдигане на цените на месото и млякото

Една допълнителна такса "месо" би донесла на държавния бюджет приходи от 16 милиарда евро годишно

Конвенционалното животновъдство и производството на месо и млечни продукти причиняват щети на околната среда, които водят до допълнителни разходи в размер на 22 милиарда евро на година. Германски екоактивисти настояват тези разходи да бъдат включени в крайната цена на продуктите.
 
Сумата от 22 милиарда евро е изчислена от научен институт по поръчка на обединение на няколко природозащитни организации, наречено "Коалиция за действителната цена на животинския протеин". В нея участват и производители на продукти, заместващи месото и млякото.
При представянето на проучването в Берлин коалицията призова финансовия министър Кристиян Линднер да включи допълнителните разходи в крайната цена, или поне да вдигне ДДС за тези храни от сегашните 7 на 19 %, колкото се плащат за стоки и услуги извън хранителния сектор. За сметка на това екоактивистите настояват ставката за плодове и зеленчуци да бъде сведена до нула.
 
Според проучването допълнителните разходи за екология, предизвикани от конвенционалните месни и млечни продукти, са свързани с глобалното затопляне, замърсяването на почви и води, загубата на биологично разнообразие и емисиите от амоняк. За килограм говеждо месо тези разходи възлизат на 10 евро и 16 цента, за свинското на евро и 90, а за птичето – на евро и 36. При млякото в крайната цена трябва да бъдат включени 30 цента на литър, а при яйцата – 97 цента на килограм.
Авторите на доклада изчисляват, че една допълнителна такса "месо" би донесла на държавния бюджет приходи от 16 милиарда евро годишно и би намалила вредните емисии по цялата верига с общо 17 милиона тона на година. По-лесно за осъществяване е вдигането на ДДС, но то няма да компенсира изцяло допълнителните разходи, се казва в документа.
В анкета, проведена по поръчка на екоорганизациите, близо 58% от запитаните твърдят, че са готови да плащат повече за месото, ако това ще доведе до по-евтини растителни или био-продукти. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.