1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Екип по проекта "Живот за сокола" откри нова двойка ловни соколи в България

Екип по проекта "Живот за сокола" откри нова двойка ловни соколи в България

Снимка:

Това е третата сигурна двойка у нас, сформирана от птици, освободени в рамките на дейностите на Зелени Балкани за възстановяване на вида

През март екипът на „Зелени Балкани“ част от проекта „Живот за сокола“ откри един от младите женски ловни соколи, освободени миналата година.

Преди освобождаването птицата е маркирана със сателитен предавател и това позволи проследяване на движението й и възникването на подозрения, че има обожател.

Теренните наблюдения, направени от екипа от проекта потвърждават съмненията, защото колегите виждат как мъжкият старателно ухажва птицата, носейки й храна.

Припомняме, че женският сокол е излюпен миналата година във волиерите на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в рамките на дейностите по възстановяване на вида в България и е една от общо 19-те освободени посредством адаптационна волиера.

Не може да се очаква още тази година младата двойка да отгледа малки, тъй като половата зрялост при ловните соколи настъпва на втората–третата година след излюпването, но ще следим с интерес и надежда как се развива животът им.

Това е третата сигурна двойка у нас, сформирана от птици, освободени в рамките на дейностите на Зелени Балкани за възстановяване на вида.

Проектът „Живот за сокола“ (LIFE20 NAT/BG/001162) e съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.