Голямото почистване на Родопите приключи. Ето резултатите

Между 24 август и 1 септември над 100 доброволци участваха в 21-вото високопланинско почистване на екологично сдружение „За Земята“. Тази година то нетрадиционно се организира в Родопите - край хижите „Чаирски езера“, „Ледницата“ и „Перелик“. Какви бяха резултатите, вижте:

Хора от цялата страна на всякаква възраст и с разнообразни професии отделиха последните си дни от лятната почивка, за да се включат в акцията, която завърши с над 500 чувала събран боклук. 

Ентусиастите успяха да съберат пластмасови и стъклени бутилки и опаковки около пещерата „Ледницата“. Доброволците се натъкнаха и на някои необичайни находки – телевизор, пералня, автомобилни гуми.
Край хижите бяха намерени и стари сметища, в които са се заравяли боклуци с десетилетия. За съжаление и тази година доброволците установиха, че се гори боклук около хижите, което е следствие от трудното извозване на отпадъците. Отвъд очакванията на организаторите пешеходните маршрути в Родопите се оказват чисти. Необходимо е да има по-добра комуникация между собствениците на хижите и общините и ясни правила за управлението на отпадъци.

Важно е и туристите да се включват в този процес. Най-добре е всеки да си носи съдове и прибори или поне да прибира боклуците си и да ги изхвърля далеч от планинските маршрути

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар