Извънредно положение в части от Австралия

Властите предупреждават, че метеорологичните условия са катастрофални

Заради огромните пожари в източните части на Австралия властите в два щата обявиха извънредно положение. Огънят на повечето места не е овладян, а стихията се приближава все повече до големите градове по крайбрежието.

Извънредното положение важи за целия щат Нов Южен Уелс и за части от щата Куинсленд. Властите предупреждават, че метеорологичните условия са катастрофални и могат да доведат до резки промени в посоката на огъня. Обявеното извънредно положение дава на огнеборците възможност да мобилизират всички държавни ресурси и да организират евакуацията на застрашените населени места. За следващите дни синоптиците съобщават за много високи температури и силен вятър, които още повече ще затруднят гасенето.

През цялата следваща седмица ще бъдат затворени над 350 училища, паленето на огън на открито е строго забранено, а въоръжените сили са получили заповед да се включат в борбата с пламъците. Първата им задача е да защитят живота на хората в регион с 60 огнища, 40 от които са извън контрол. За населението това може да е най-опасната седмица в историята на Австралия, предупреждава правителството на щата.

Вече трима души загинаха в пожарите, други 100 са ранени или обгазени, 20 от тях са пожарникари. Изгорели са 150 къщи и ферми, а огънят е обхванал площ от 10 хиляди квадратни километра, колкото една десета от територията на България например.

Освен от самия огън, съществува и опасност от отровен дим. Пушекът на места е толкова гъст, че затъмнява слънцето. Идващите от Запад ветрове са го отнесли вече и до Нова Зеландия, показват сателитни снимки.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.