1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Овчар откри ранен орел и реагира светкавично

Овчар откри ранен орел и реагира светкавично

Бедстващият орел е придвижен до лечебното заведение към Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Това е само един от случаите, с които се сблъскват ветеринарите там. Спасителният център за диви животни е специализирано звено от дейността на “Зелени Балкани”,  свързано с лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени диви животни.  Специалистите в центъра получават по над 50 сигнала на ден за бедстващи животни, на някои успяват да помогнат, а за други дават съвети как да се реагира. 

Христина Клисурова, ветеринарен лекар в спасителен център

Христина Клисурова, ветеринарен лекар в спасителен център


„Историята с царския орел е много показателна за това как хората мoгат успешно да съдействат за постъпването на пациенти в спасителния център на „Зелени Балкани. Овчар намира бедстващ орел в района на сметището на Карнобат, човекът веднага се свързва с еколожката на Карнобат, която пък подава сигнала до Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. От там птицата е транспортирана в Бургас в клиника и след това транспортирана за лечение в спасителния център на „Зелени Балкани“. Прегледът на ветеринарните ни лекари установи, че причината е токов удар. За съжаление това са неща, които се случват в природата, често съпътстват живота на големите птици като това е именно нещо, заради което ние работим с електроразпределителните дружества по места – обезопасяването на стълбовете, които пренасят електричеството. Това се случва много често с големи птици, предимно щъркели, по-рядко при орли, защото се срещат по-рядко. Много е важна реакцията при намиране на животно, тя да бъде навременна и адекватна."

Апелът на природозащитниците е при намиране на пострадало диво животно да се потърси специализирана помощ, телефоните на Спасителния център са следните:
0886570053   0885228486

 Повече за историята на грабливата птица вижте във видеото

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.