1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Субсидиите не правят земеделието по-екологично

Субсидиите не правят земеделието по-екологично

За последните 11 години емисиите от въглероден диоксид не са мръднали

В стремежа си да направи селското стопанство по-екологично, Европейският съюз всяка година харчи милиарди евро. Това обаче не води до желаното намаление на въглеродните емисии, установява Европейската сметна палата в свой доклад.
 
За четвъртък и петък португалското европредседателство е насрочило нов супер-триалог, при който ще се търси обща линия за аграрната политика в периода между 2023-та и 2027 година. Основният спор се води по въпроса колко пари да бъдат заделени за опазването на околната среда. Тук Европарламентът настоява за значителни суми, които държавите не са готови да дадат.
Точно в този момент Европейската сметна палата публикува своя доклад, озаглавен "Обща селскостопанска политика и защита на климата". Заключението на одиторите е, че субсидиите не помагат за екологизирането на селското стопанство. За последните 11 години емисиите от въглероден диоксид не са мръднали, въпреки всички усилия, най-вече финансови, се казва в доклада.
 
Емисиите от аграрния сектор в ЕС имат дял от една десета от общите вредни емисии. За периода между 2014 и 2020 година Брюксел е вложил повече от 100 милиарда евро, или близо една четвърт от аграрния бюджет, с целта да намали тези стойности. Въпреки това резултатът е незадоволителен, посочват одиторите. И при трите основни източника на въглероден диоксид – животновъдството, химикалите и ползването на почвите – няма напредък. Изчисленията на сметната палата показват, че половината от емисиите се падат на животновъдството, а ако се включи и вносът на фуражи, този дял нараства още повече. Емисиите от препарати и изкуствени торове дори са се увеличили, изтъкват експертите.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.