1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Зелената сделка е опасна за малките ферми

Зелената сделка е опасна за малките ферми

Покачването на цените на продукцията няма да компенсира загубите, които ще претърпят фермерите

Последствията от Зелената сделка за малките семейни ферми в Европейския съюз може да са фатални, предупреждава Елизабет Кьостингер - министър на земеделието в Австрия. Тя призова Комисията в Брюксел да потърси начин да компенсира стопаните.
 
Брюксел дълго време отказваше да представи оценка за последствията от климатичната стратегия "Зелена сделка". Публикуваният наскоро доклад на научната служба към Комисията показва, че тази стратегия носи голям риск за европейското селско стопанство.
green
 
В тази връзка ръководителката на австрийското земеделско министерство настоява Европейската комисия да вземе под внимание резултатите, представени в доклада, и да направи всичко възможно, за да смекчи последствията за стопаните и да ги компенсира за загубите.
В доклада се посочва, че при спазване на заложените в Зелената сделка мерки производството на зърно, маслодайни култури, говеждо и свинско месо в Съюза ще падне с 15%, а при млякото ще има минус 10 на сто. Килограм свинско месо ще поскъпне с 43%, а говеждото с около една четвърт.
 
Това покачване на цените на продукцията няма да компенсира загубите, които ще претърпят фермерите, убедена е Кьостингер. Тя изтъква, че в зърнения сектор доходите ще се свият с 25 на сто, а намаленото производство ще трябва да се покрие чрез увеличен внос от трети страни.
 
"Ако искаме селското стопанство да стане по-екологично, но заедно с това да форсираме изчезването на малките ферми и увеличението на вноса, значи нещо не е наред", твърди Кьостингер. Семейните стопанства не бива да страдат заради Зелената сделка, подчертава тя.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.