1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 115 години организирано ловно движение празнуват в Добрич

115 години организирано ловно движение празнуват в Добрич

Ловците и техните гости ще се съберат в неделя в местността Кобаклъка

Традиционният ловен събор на сдружение "Ловно-рибарско дружество-Добрич" ще се проведе в неделя. Проявата е посветена на 115-ата годишнина от учредяването на  първото ловно дружество в Добрич. Ловците и техните гости ще се съберат в местността Кобаклъка от 10.00 часа, за да открият символично новия ловен сезон,

Съборът ще започне с празнична литургия и освещаване на знамената на ловните дружини, съобщи на пресконференция председателят на Ловно-рибарското дружество в Добрич инж. Илия Михайлов, цитиран от Дарик радио. Празникът ще продължи с награждаване на призьорите от турнир по спортна стрелба за купата на сдружението, който ще се проведе ден по-рано на ловното стрелбище в Кобаклъка. За първи път тази година гостите на събора ще имат възможност да разселят около 20 фазана в ловното поле в района на Кобаклъка. Предвидена е празнична програма, томбола с много награди и богата трапеза, подготвена от членовете на сдружението. На събора в Добрич ще присъства председателят на националната ловна организация "Съюз на ловците и риболовците в България" инж. Иван Петков, както и представители от Ловната асоциация на град Констанца.

Добричкото ловно-рибарско дружество стопанисва 36 ловни района с обща площ от близо 120 000 хектара, съобщи още Михайлов. В него членуват 1 200 души, обединени в 35 ловно-рибарски дружини.

"Много от гражданите смятат, че ние само отстрелваме дивеч, но всъщност вършим и много други полезни неща", подчерта инж. Михайлов. Средно на година в ловните полета на добричкото сдружение се разселват по 1 500 фазана и 300 яребици, извършва се подхранване на дивеча, изграждат се и се поддържат хранилки, солища, калища.

Добричкото ловно сдружение подготвя книга за 115-годишната си история. Данните се събират от Националната библиотека, Държавния архив и от спомените на ловци ветерани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.