1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 137 разрешения за улов на калкан са издадени в Добричка област

137 разрешения за улов на калкан са издадени в Добричка област

Одобрени са 7 проекта по ОП „Рибарство“

137 разрешения за стопански риболов на калкан са издадени до момента от Териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Добрич. Не са удовлетворени три заявления заради съставени актове за незаконен улов през миналата година, съобщи началникът на звеното Атанас Чолаков. Цената на разрешителното е от 100 лева до 1400 лева според тонажа на риболовния кораб. До 15 април рибарите ще могат да хвърлят мрежи за калкан. Общата квота за страната ни възлиза на 42 тона, от които 37 тона са разпределени по териториалните звена на ИАРА. Около 400 разрешителни за стопански риболов се издават годишно в Добричка област.

Край добруджанското крайбрежие се хващат попчета, сафрид, карагьоз, скорпид, чернокоп, лефер и паламуд. Все по-малък обаче е уловът на рибарите през последните години заради намаление на общата популация на рибата, споделят рибари. Количеството на рибата зависи и от наличието на по-големите хищници като делфин и акула.

Като сериозен проблем в региона се очертава бракониерският улов и слабата събираемост на наложените санкции, подчерта още Чолаков. Годишно териториалното звено в Добричка област издава от 70 до 100 акта за незаконен улов или за риболов в забранен период. Санкциите за нарушителите са в различни размери, но основното при тях е, че трудно се събират. По-малките суми от актовете се изплащат, но повечето актове биват обжалвани в съда, коментира още Чолаков.

Активност и по ОП „Рибарство“ проявяват рибарите от Добричка област. До момента са одобрени 7 бизнес плана от общо 15 подадени. Целта е до 2013 г. и останалите да бъдат подадени за одобрение по програмата и да получат финансиране. Общата стойност на одобрените рибарски проекти до момента възлиза на около 11 милиона лева. Като трудност при изработването на проектите се очертава осигуряването на първоначалното финансиране на проектите, подчерта още Чолаков. В Добричка област няма изградено преработвателно предприятие за риба или морски продукти. Преработвателната дейност е концентрирана в съседната Варненска област, докато по добруджанското крайбрежие е активна риболовната дейност.

Процесът за кандидатстване по оперативната програма се подпомага и от Местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик“. Финансовият ресурс от 3 млн. и 600 хил. евро от одобрената стратегия на групата е насочен към дребните рибари за разработване на проекти. Целта е парите от европейските програми да стигнат и до тях.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.