1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 50 000 ФИДАНКИ ЩЕ ЗАЛЕСЯТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ЮЗДП ПО ПОВОД 10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

50 000 ФИДАНКИ ЩЕ ЗАЛЕСЯТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ЮЗДП ПО ПОВОД 10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП, а повод е 10-годишнината от създаване на предприятието и предстоящата Седмица на гората 2021.

            Залесяването на площ от общо 150 декара ще се извърши с фиданки в контейнери, произведени с първата и засега единствена в България автоматизирана поточна линия в разсадника в с. Локорско, доставена от ЮЗДП по европейски проект. Дръвчетата от черен бор ще бъдат засадени върху ерозирани, сухи и бедни горски терени, които са подходящи за този дървесен вид.

         Домакини на акцията са три териториални поделения на ЮЗДП. В „ДЛС Дикчан” в залесяването на 50 дка нови гори участие ще вземат служителите от стопанствата по поречието на р. Места - Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Дикчан, Елешница, Места, Катунци, Разлог и Якоруда. Други 50 дка площи, освободени след санитарна сеч поради нападение от корояд, ще бъдат залесени в района на „ДГС Дупница”, където ще се включат всички служители на централно управление и стопанствата в Благоевград, Витошко-Студена, Дупница, Земен, Кресна, Кюстендил, Невестино, Осогово, Радомир, Рилски манастир, Петрич, Сандански, Симитли и Струмяни. В „ДГС Сливница” в облагородяването на трудни терени в землището на с. Пищене ще се включат служители на горските и ловни стопанства в Арамлиец, Белово, Брезник, Елин Пелин, Етрополе, Искър, Ихтиман, Кричим, Пирдоп, Самоков, Сливница, София, Тетевен и Трън. 

         Засаждането на дървета от горските служители в края на март поставя началото на поредица от доброволчески инициативи, в които по традиция активно се включват ученици, фирми и неправителствени организации. Целта е възстановяване на увредени гори от природни нарушения и увеличаване на горското покритие на територията на ЮЗДП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.