1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 50% от добиваната дървесина ще се продава през стоковите борси

50% от добиваната дървесина ще се продава през стоковите борси

До момента се добива едва 60% от необходимата санитарна сеч годишно

„С новата проектонаредба за добив на дървесина няма да отстъпим и ще се борим срещу комисионните, които се даваха на кубик дърва преди време”, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми в град Разлог. „Ако някой ви поиска пари искам да ме информирате“, призова министърът.

В проектонаредбата за добив на дървесина в горските територии е предвидено 50% от дървесината да се продава през стоковите борси, до които всеки би могъл да има достъп. Други 25% ще бъдат предлагани на местното население, а останалите 25% ще се отдават за добив на фирми с дългосрочни договори, което да им гарантира по-голяма стабилност и сигурност, посочи министър Найденов.

„Ние правим наредба, която да даде по-голяма сигурност на бизнеса и да модернизира и развие сектора“, каза още министър Найденов. До момента се добива едва 60% от необходимата санитарна сеч годишно. Причината за това е недобре развитата инфраструктура в горите, липсата на горски пътища и инвестиции. С новия закон за горите  е създаден Фонд „Инвестиции“, с който ще се подпомогне изграждането на пътища в горските територии.

Преди срещата министър Найденов разгледа производството на дървопреработваелното предприятие „Technowood“ ЕАД, в което са инвестирани над 70 млн. лева и са осигурени 450 работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.