1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Активната роля на институциите в опазването и охраната на язовир “Доспат” бяха обсъдени на работна среща

Активната роля на институциите в опазването и охраната на язовир “Доспат” бяха обсъдени на работна среща

От началото на годината до сега са иззети близо 1 км бракониерски мрежи

Опазване биологичното разнообразие, охраната и борбата срещу бракониерите на язовир “Доспат” бяха обсъдени от представители на различни институции на работна среща на язовир “Доспат”.  Срещата е по инициатива на ИАРА относно ролята на държавата в опазването на язовира и развитие на риболова и туризма в региона. 

Участие в срещата взеха зам.-областният управител на област Смолян инж. Чавдар Фурлански, проф. Лиляна Хаджиниколова – директор на Института по рибарство и аквакултури Пловдив, Георги Деянов, зам.-директор на Областна Дирекция “Полиция” Смолян, Цончо Гръблев, началник-сектор Гранична полиция Смолян, Борислав Маринов, началник на Полицейски участък “Доспат”, инж. Елен Минчев – директор на РИОСВ Смолян, инж. Екатерина Гаджева – началник-отдел РИОСВ Смолян, Венцислав Фурлански – директор на РДГ Смолян, Венци Гатев – предприемач, Петър Курдов – предприемач и представителите на ИАРА – г-н Христомир Копчев, началник-отсел Регионален център “Рибарство и контрол”- Централна България и Венцислав Чолакав, началник-сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Смолян.

Срещата откри зам.-областният управител на Смолян инж.Чавдар Фурлански, който заяви, че всички институции са заинтересовани да се повиши охраната и сигурността на язовира, за да се предотвратят замърсяванията и бракониерските набези и да може язовира да се превърне в атрактивно място за риболов и туризъм.

По време на срещата проф. Лиляна Хаджиниколова представи проект на Института по рибарство за комплексно обследване на язовир “Доспат” относно садкови установки, наличие на биоразнообразие и чистота на водата.  Тя уточни, че на база обследването е установено, че водата в язовира е 1 и 2 категория и е открита популация на рядък вид рак – каменният рак, а срещаните видове риба в язовира са костур, бабушка, шаран и пъстърва.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.