1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България продължава членството си в Асоциацията на европейските държавни горски организации

България продължава членството си в Асоциацията на европейските държавни горски организации

Зам.-министър Светлана Боянова се срещна с изпълнителния директор на EUSTAFOR Мартин Линдел

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова се срещна с изпълнителния директор на Асоциацията на европейските държавни горско-стопански организации (EUSTAFOR) Мартин Линдел.

По време на срещата бе обсъдено продължаването на членството на България в асоциацията, но под друга правна форма. Това ще стане с възлагане членството на новосъздадените шест държавни горски предприятия с принципал Министерството на земеделието и храните. С приемането и обнародването на изцяло новия Закон за горите  (ДВ бр.19 от 08.03.2011 г.) се изпълни структурна реформа, която разделя административно-контролните функции от стопанските функции, възложени на държавните предприятия.
 
Основната цел на EUSTAFOR  е да подпомага и защитава общите интереси на държавните собственици на гори в Европа. Благодарение на нейните възможности се подобрява лобирането пред институциите на Европейския съюз с цел формиране на активна Европейска горска политика за държавните гори. Към настоящия момент Асоциaцията е единствения представител на държавните горско-стопански организации в европейските институции и органи. В нея членуват 27 структури от 20 европейски страни.
 
Зам.-министър Боянова подчерта важността на проведените разговори и увери г-н Линдел, че България ще продължи активното си  участие в съвместната работа и всички инициативи на асоциацията. В срещата участва и главния секретар на Изпълнителната агенция по горите инж. Валентина Маринова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.