1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бенефициентите по горските мерки 223 и 226 ще получават авансово 50% от одобрените суми по проектите

Бенефициентите по горските мерки 223 и 226 ще получават авансово 50% от одобрените суми по проектите

Цените на дървесината, която може да се добива от местното население, ще бъдат по-ниски от досегашните

Цените на дървесината, която може да се добива от местното население, ще бъдат по-ниски от досегашните. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който беше на посещение в Държавно ловно стопанство „Лъгът”, с. Стоките – Габровско, съобщиха от министерството.

Това ще стане възможно благодарение на конкурентната среда, в която ще работят новите шест държавни горски предприятия, допълни министърът. Цените за продажба на дървесината ще се определят от директорите на предприятията, като те няма да бъдат по-високи от досегашната фиксирана тарифа от 25 лв. на куб. метър. Министър Найденов прогнозира, че е възможно дори цените да паднат на половина. Министърът обяви, че предприятията започват с добър старт, тъй като в момента са си изпълнили на 53% финансовите планове в натурално изражение.

Министърът вчера издаде и указания за продажбата на дървесина за местното население за лична употреба. Те ще се прилагат до влизане в сила на Наредбата по чл. 95 от Закона за горите. Физическите лица, които не са търговци ще могат да закупуват без право на продажба суха и паднала дървесина в резултат на биотични и абиотични въздействия, остатъци от дървесина в сечища, стояща дървесина на корен и добита дървесина. Така хората ще могат да събират останалото след промишлен добив за огрев. Тъй като предприятията ще определят самостоятелно цените, те може да са различни в различните стопанства, посочи министърът. При всички положения с новата структура ще се постигне окрупняване на дърводобива, добави той и припомни, че с новия Закон за горите стопанската дейност напълно се отделя от контролната.

Министърът присъства на демонстрация на технология за дърводобив при пресечени терени с въжена линия. Той посочи, че това съоръжение показва, че е отминало времето на транспортирането на дърва с животни и дърводобивните предприятия се нуждаят от инвестиции в нови технологии. По този повод министърът съобщи, че е взето решение след съгласуване с Брюксел да отпадне тавана от 300 000 евро за финансиране на проекти по горските мерки 223 и 226 от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Освен това бенефициентите ще получават авансово 50% от одобрените суми по проектите.

В стопанството министърът посети и първата лицензирана кланица за дивечово месо. Тази кланица показва, че от преработката на дивечово месо може да се печели добре, тъй като то е деликатес и се продава бързо поради дефицита на пазара, каза министър Найденов. Той посочи, че досега е имало практика в някои ресторанти да се предлага дивечово месо нелегално с неясен произход. Но такива случаи намаляват след засиления контрол на Българската агенция по безопасност на храните. Произведеното в лицензирани кланици месо е с гарантирано качество. На етикета на всяка опаковка е посочен номер, по който може да се проследи от какво животно, на коя дата и от къде е добито.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.