1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Безплатна квота за лов за президенти и премиери

Безплатна квота за лов за президенти и премиери

Снимка:

ГЕРБ ще предложат законодателни промени, с които хора на висши ръководни държавни постове да имат право на безплатен лов

Няма политическа поръчка в проверката, която парламентарната комисия за борба с корупцията започна на ловните трофеи на президента Георги Първанов. Това заяви пред ТВ7 министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов.

Той съобщи, че ГЕРБ ще предложат законодателни промени, с които хора на висши ръководни държавни постове да имат право на безплатен лов. "Държавният глава, министър-председателят и председателят на Народното събрание, като представляващи държавата по някакъв начин, би трябвало да имат определена квота, ако дойде, примерно, друг държавен глава, който трябва да бъде заведен на лов", обясни Найденов.

По думите му тези неща трябва да бъдат регламентирани. "А не да се чудят и да търсят примерно спонсори и да попадат в някаква зависимост. Това е скъпо удоволствие, но и държавен протокол", коментира министърът. 

Миналата седмица до комисията за борба с корупцията бе изпратен сигнал от столичен еколог, в който се настоява да се провери как е финансирано скъпото хоби на Георги Първанов, колко струват трофеите и има ли издадени фактури. Сигналът е получен и в БОРКОР - новата структура към Министерския съвет за борба с корупцията по високите етажи на властта.

"В медиите има публикувани многобройни информации за ловуване на президента на серия скъпи трофейни животни като архар, благороден елен, диво прасе, дива коза, вълк и множество глухари. Ловът е извънредно скъпо хоби. Цената за отстрел на архар започва от 20 000 долара”, пише в сигнала си екологът. Той допълва, че цената за отстрел на глухар е 1950 лева, за лов на вълк се заплаща минимум 600 евро.

Не смятам, че проверката за ловните трофеи е най-важната тема в държавата, негодува Първанов. "Аз нямам никакво притеснение, защото своето хоби съм осъществявал съобразно законите на страната, така, както са го правили министър-председателят и ресорният министър например. Такива проверки може да се правят, но се питам защо не се правят проверки на тези, които наистина са в полезрението на общественото мнение, които разполагат с незнайно как придобити фабрики", коментира пред журналисти държавният глава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.