1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бивши министри са застрашени от обвинения за заменките

Бивши министри са застрашени от обвинения за заменките

Поради кризата през 2010 година ще бъдат залесени само 13 хил. дка гори

Има голяма вероятност да бъдат повдигнати обвинения и към други длъжностни лица, разписвали горски заменки, съобщи пред журналисти земеделският министър Мирослав Найденов във вторник след откриването на Седмицата на гората в Пловдив предаде mediapool.bg. Щетите от този вид разпоредителни сделки се оценяват между половин и няколко милиарда лева, а отделно Европейската комисия предупреди България, че може да бъде санкционирана заради оказването на неправомерна държавна помощ на купувачите на гори и земи срещу жълти стотинки.

Експерти от ведомството са изпратили допълнителни материали в прокуратурата, която вече обвини за горските заменки и за разпоредителни сделки със земеделска земя съответно бившият директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков (БСП) и бившият министър на земеделието и храните Валери Цветанов (ДПС). “Много лесно е сега да посочим с пръст Стефан Юруков и да кажем “Той е виновният за всичко“. Юруков е подписвал за сделки до 100 декара, всичко над това е ставало с решение на Министерски съвет“, заяви Найденов. По думите му най-големите злоупотреби са ставали с колективното решение на правителството. “Но все пак съдът е този, който решава, и се надяваме, че Станишев и членове от бившия кабинет, които са внасяли предложения за заменки, също трябва да носят отговорност. Има интересни детайли, но те са обект още на следствието. Някой е разпореждал на Стефан Юруков и мисля, че се работи в тази насока“, допълни агроминистърът.

Поради кризата през 2010 година ще бъдат залесени само 13 хил. дка, което е изключително малко в сравнение с минали години, допълни зам.-директорът на Изпълнителната агенция по горите Пенчо Дерменджиев. Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов заяви, че за целта трябва да се ползват и предвидените над 70 млн. лв. европейските средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). През май отново да бъдат отворени горските мерки за набиране на проекти, допълни Костов. Досега за залесяване са предоставени 3.5 млн. лв. евросредства по 33 проекта. Найденов припомни, че през миналата година започнаха конкурсите за концесионирането на стопанисването и ползването на дивеча в държавните дивечовъдни участъци, които обхващат около 4% от ловно-стопанските територии на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.