1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Близо 1400 диви прасета са отстреляли ловците от Троян

Близо 1400 диви прасета са отстреляли ловците от Троян

Ловците поддържат 300 хранилки и толкова солища

Сдружение “Ловно-рибарско дружество (ЛРД) - Троян” е национален първенец в отстрела на глигани за сезон 2009-2010 г. При план за отстрел на 630 диви прасета, съгласно пролетната таксация, неговите ловджии усмъртиха 1384. Подобна сполука спохожда за първи път 113-годишната задруга и е непозната в практиката на Националното ловно-рибарско сдружение. Това твърди кметът на Троян Минко Акимов (ГЕРБ) и председател на организацията, чиито членове ловуват сред землище от 83 000 ха, разпростряло се на териториите на две общини - Троян и Априлци, пише trud.bg. Той отрече ширналата се из региона мълва, че националният рекорд на местните ловджии е резултат от масовото заселване на диви прасета от Гръцко в землищата северно под връх Ботев, които били избягали от миналогодишните летни пожари в южната ни съседка. “По-възможното обяснение за струпването на глигани при нас е, че в района се роди в изобилие див жълъд. Богатата реколта примами глигани и от двете страни на Балкана”, уточни кметът.

Успехите на са следствие и на грижите на ловците ни, които целогодишно подхранват дивеча. Поддържаме близо 300 хранилки и толкова солища, през 2009 г. са изразходвани 30 тона сол и над 65 тона концентриран фураж. Средствата набавяме от отчисленията от бележки за групов и индивидуален лов, от вноската за стопанисване на дивеча и от дарения”, призна пък Иван Дочев, административен ръководител на ЛРД-Троян.

Дочев счита, че околовръст Троян и Априлци пушечната стрелба както по водачи на стада, така и по майки се счита за извънредно произшествие и нарушителите се наказват строго. През 2009/2010 г. 83% от отстреляните диви свине били приплоди и едногодишни, което свидетелства за правилен подбор по възраст. Убити били и 36 трофейно зрели глигана.
От началото на този ловен сезон сезон 26-те ловно-рибарски дружини на ЛРД-Троян гръмнали и 3 вълка, 178 чакала, 197 лисици, 90 скитащи кучета, 20 белки, 253 гривяка, 79 сърни и 2 благородни елена при квота 10 рогати красавци. В дружините членуват 940 ловци от общините Троян и Априлци, като 25 са жени. Сред тях е и мечкоубийцата Лалка Бамбалска, която броди с пушка в ръка още от 1975 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.