1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бум на бракониерската сеч е регистриран през това лято във Врачанска област

Бум на бракониерската сеч е регистриран през това лято във Врачанска област

Най-тежко е положението в общините Бяла Слатина и Борован

Бум на бракониерската сеч е регистриран през това лято във Врачанска област, където горите са на границата на унищожението. Най-тежко е положението в общините Бяла Слатина и Борован. Тук вече са изчезнали стотици декари масиви, а дървената мафия продължава да вилнее безнаказано, съобщава БНТ.

От 1500 декара широколистни гори край Бяла Слатина е останало само името Агино бранище, което напомня, че в тази защитена местност сечта е била забранена. Класическите ромски каруци с конски впряг са сменени с коли и бусове, приспособени да возят по десетина кубика дърва, разказват местните хора.

Бивш полицай от село Враняк казва, че докато чакал два месеца горските да му издадат разрешително за сеч в собствената му гора, бракониерите я унищожили.

В община Борован само през това лято бракониерите са изсекли над 400 дка държавни, общински и частни гори. Въпреки че крадците са общоизвестни, хората по селата се страхуват да говорят за това, тъй като бракониерите плашат със саморазправа.

От областната управа във Враца са решили да създадат мобилни групи за наблюдение и противодействие срещу незаконната сеч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.