1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Да продават рибата си пред община Варна се заканиха търговци

Да продават рибата си пред община Варна се заканиха търговци

Около рибната борса продължава да се търгува с риба

В случай, че скоро не се стигне до разрешаване на проблема с рибната борса, останалите без работа търговци са готови да изложат стоката си пред общината. Това заявиха пред Дарик радио продавачи на риба пише Dariknews.bg. „Подиграват се с нас. Ще изсипем рибата пред общината и направо ще продаваме там", закани се един от търговците. Продавачите считат, че тържището отговаря на изискванията и е "като аптека". От общинска фирма „Пазари" пък ги разбирали напълно. От там ги призовали да потърпят няколко дни. Ако обаче проблемът не се разреши скоро, рибните търговци са готови да протестират.

Около рибната борса продължава да се търгува с риба, въпреки че вчера обектът на Кооперативния пазар бе запечатан от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК), установи репортерска проверка. Продажбата продължава на открито, като касети с риба са разположени дори пред един от входовете на борсата. Риба се продава и от няколко пикапа. Рибната борса беше затворена на 2 февруари с удостоверителни знаци и по заповед на директора на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) д-р Йордан Киров. Налице са предпоставки за възникване на опасност за здравето на гражданите поради лошите хигиенни условия и неотговарящи на изискванията на ДВСК сградов фонд, оборудване и в нарушение на чл.12 от Закона за храните, гласи заповедта на д-р Киров. Това бе второ затваряне на борсата само в рамките на месец и половина.

Напомняме ви, че на 16 декември 2009 г. РВМС разпореди на фирма „Пазари" да преустанови търговската дейност в обекта от 4 януари заради несъответствие с ветеринарно-санитарните изисквания и липса на удостоверение за регистрация по Закона за храните. На наемателите и на общинската фирма, която стопанисва обекта, бяха съставени актове за административно нарушение. Въпреки забраната и липсата на разрешително, от фирмата отвориха борсата на 29 януари. Това принуди шефът на РВМС да уведоми Районна прокуратура за незаконното пускане в действие на тържището. Преди няколко дена шефът на РВМС д-р Киров си е купил риба от борсата, въпреки че според санитарната служба обектът не отговаря на изискванията, заявиха продавачите там. Щандове на рибната борса имат около 60 търговци. Месечният наем за щанд от 1,20 метра е 350 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.