1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Да се ограничи приема на дървесина с недоказан произход настоява Зам.-министър Костов

Да се ограничи приема на дървесина с недоказан произход настоява Зам.-министър Костов

На заседанието бе обсъдено и стабилизирането на дървообработващия сектор чрез участие в различни европейски програми и проекти

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов настоява да се ограничи максимално приема на дървесина с недоказан произход. Това заяви той пред участниците в Осмото заседание на Консултативния съвет за укрепване на българския  дървообработващ  и мебелен сектор. Председателят на Браншовата камара д-р Калин Симеонов посочи, че за да се реализира това е необходимо да се приложи 100 % тръжна форма при предлагането на дървесна суровина.

На заседанието бе обсъдено и стабилизирането на дървообработващия сектор чрез участие в различни европейски програми и проекти. Последствията от кризата и възможностите за преодоляването им и посоките за развитие в краткосрочен и дългосрочен план обсъдиха представителите на държавата и бранша.

Двете страни бяха единодушни за постигането на дългосрочно договаряне, въвеждане на ясни пазарни принципи в търговията с дървесина и необходимостта от сертифициране, както на горите, така и на фирмите от бранша. Тези принципи ще бъдат заложени в новия Закон за горите, който се подготвя в момента. При изработването му е желано участието на всички заинтересовани страни, в т. ч. и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост обединява близо 4000 малки и средни фирми с производство през 2008 г. на обща стойност 875 млн. евро. Те осигуряват  заетост на близо 50 000 души. От камарата сигнализираха, че икономическите показатели на бранша започват да се влошават от края на 2008 г. и тази тревожна тенденция продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.