1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Да се разреши ловa на китове искат Япония, Норвегия и Исландия

Да се разреши ловa на китове искат Япония, Норвегия и Исландия

Ако предложението бъде прието, споразумението ще запази названието мораториум, но само на хартия

Предложение за частична отмяна на забраната за търговския улов на китове предизвика разделение на тазгодишната среща на Международна китоловна комисия, съобщи BBC информира dnevnik.bg. Предложението е в основата на преговорите на комисията, която се събира за една седмица в Мароко. Ако предложението бъде прието, споразумението ще запази названието мораториум, но само на хартия. В действителност то ще разреши на Япония, Норвегия и Исландия лова на китове още 10 години въпреки приетата от организацията тотална забрана за улова на китове от 1986 г. ЕС начело с Великобритания се обяви категорично срещу разрешаването на търговския улов. На противоположна позиция се оказаха страни като САЩ и Нова Зеландия и няколко природозащитни организации, които подкрепиха предложението на председателя на комисията за частична отстъпка. Според тях подобно споразумение може само да подобри сегашната ситуация. В момента трите страни определят самостоятелно квотите. Ловът на китове се извършва незаконно, извън обсега на Международна китоловна комисия, а ако предложението бъде прието,  уловът ще се регулира от комисията, смятат привържениците на новото предложение.
Предвижда се забраната да бъде заменена с частична, като поетапно да се намалява квотата на отделните страни всяка години. В случай че идеята бъде подкрепена от участниците в конференцията,  Япония например ще може да улавя на година не повече от 935 малки ивичести кита, като позволената бройка трябва да спадне до 200 през 2015 г.

Две от най-големите природозащитни организации – "Грийнпийс" и Световният фонд за дивата природа (WWF), за всеобща изненада подкрепиха предложението, но само при условие че се спазят шест изисквания. Няколко от тях включват прекратяването на едностранното определяне на квоти от страни като Япония и Норвегия, тотална забрана за лова на застрашени видове. Въпреки решението на организациите да подкрепят предложението вчера в Рим се проведе демонстрация на природозащитници на "Грийнпийс" срещу лова на китове.

"Забраната върху търговията от 1986 г. трябва да се запази и да се продължи с опитите за ограничаване на незаконния улов,  вместо да се предоговаря сделката", смятат противниците на предложението. Според тях решението само ще легитимира лова и търговията на китове за десет години и ще награди страни, които всъщност не спазват забраната, коментираха спорното предложение природозащитниците. Според тях сделката само ще отвори широко вратата за други желаещи като Южна Корея да се облагодетелстват от предоговарянето на споразумението.



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.