1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Дървесината за производствени нужди ще бъде със законен произход

Дървесината за производствени нужди ще бъде със законен произход

През последните години българската гора се увеличава и в момента тя е около 6 млн.куб м

Законният произход на дървесината за производствени нужди ще бъде гарантирано с подписаното първото Рамково споразумение  между Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите и „Кроношпан България” в събота, в гр. Бургас. Производителят ще гарантира произхода на дървесината, което ще доведе и до  ограничаване на незаконната сеч, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов.

ИАГ стопанисва около 3 650 000 хектара гори  от които едва около 3.3% са сертифицирани. Амбицията на новото правителство е тази процент да достигне 20-30%. Това каза зам.-министърът и уточни, че сертифицирането на горите е пазарен механизъм, чрез който се реализират интересите, както на производителите, така и на потребителите, с цел постигане на устойчиво стопанисване на горите. Сертифицирането трябва да се извършва от независим орган,  проследяващ пътя на дървесината от гората през всички фази на преработване до крайния продукт, който се предлага на пазара. Управителят на „Кроношпан България” Николай Банков заяви, че  инициативата  ще доведе до задълбочаване на сътрудничество между МЗХ, ИАГ и „Кроношпан България”. Фирмата има почти 200 годишна история и заема сериозно място на българския пазар. В заводът се изкупуват и използват годишно около 500 000 куб.м ниско качествена технологична дървесина, като фирмата инвестира и в поддържането на млади гори.

С подписването на това споразумение ще бъде въведена европейската практика в този сектор, каза областният управител на гр. Бургас Константин Гребенаров. Статистическите данни показват, че през последните години българската гора се увеличава и в момента тя е около 6 млн. куб м.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.