1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Делото „Океански риболов” ще се гледа през април

Делото „Океански риболов” ще се гледа през април

Щетите се оценяват на сумата от 71 млн лева

Съдебното дело за източването на бургаското предприятие „Океански риболов” ще продължи на 19 април предаде dariknews.bg. Процесът срещу  ликвидатора на фирмата Пламен Маринов, обвинен за длъжностно присвояване, престъпление по служба и документно престъпление,  започна отново днес. В края на 2009г. ВКС го върна в Апелативен съд Бургас заради съществени процесуални нарушения. Пламен Маринов е признат за виновен и осъден на седем години затвор през 2005 година от БОС.  Миналата година  година присъдата бе потвърдена и на втора инстанция. Днес защитата му  поиска разпит на експертите изготвили петорната съдебно-счетоводна експертиза. Вещите лица ще бъдат изслушани на следващото заседание.

Делото бе образувано през юни 1996 година, когато финансова ревизия откри лична сметка на Маринов в малтийската банка "Мид мед" с 50 000 щатски долара в нея.
Той бе обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, злоупотреба със служебното си положение като ликвидатор на фирмата и съставяне на документи с невярно съдържание през периода 1994-95 година с цел лично облагодетелстване. Щетите, причинени от Маринов, се оценяваха на сумата от 71 млн лева. Източването е станало чрез три офшорни компании, регистрирани в Малта. Пламен Маринов бе осъден да заплати на Стойчо Стойчев - синдик на "Океански риболов", обезщетение за нанесени имуществени вреди в размер на 52 346 лв. заедно с дължимата лихва от 1995 г. насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.