1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. „ДГС София“ прилага онлайн система за дистанционно отчитане на превозни билети

„ДГС София“ прилага онлайн система за дистанционно отчитане на превозни билети

В стопанството вече са обучени 35 служители

Система за дистанционно предаване и отчитане на превозни билети при транспортиране на дървесината вече се прилага и в „Държавно горско стопанство София”. Това е второто териториално поделение в обхвата на Югозападното държавно предприятие, в което новата организация гарантира пълно проследяване на движението на дървения материал в реално време и елиминира вероятността за повторно използване на един превозен билет.

„ДГС София” е най-голямото в състава на ЮЗДП – общата му площ е над 65 000 хектара, от които 47 000 хектара са държавни горски територии. Разстоянието на най-отдалечените обекти, от които се експедира дървесина, достига 60 километра.

В стопанството вече са обучени 35 служители, които издават електронни превозни билети. За целта те използват специални терминали, в които е вграден допълнителен модул за безжична връзка с мобилен телефон. Системата дава възможност натрупаната в терминалите информация да се препраща автоматично по интернет към локалната компютърна система на горското стопанство. Така се спестяват време и средства, тъй като вече не се налага служителите да пътуват с часове до администрацията на стопанството, за да предадат издадените превозни билети и отчетат терминалите си, като едновременно с това се засилва и контрола върху възможните злоупотреби в горите.

Въвеждането на дистанционно отчитане на превозните билети е част от мерките, които Югозападното държавно предприятие – Благоевград предприема за ограничаване на незаконното транспортиране на дървесина. Този начин на работа се прилага успешно повече от 6 месеца в „ДГС Гърмен”, като поетапно ще обхване всички териториални поделения на предприятието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.