1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Диви прасета, сърни и елени пред обективите на медиите

Диви прасета, сърни и елени пред обективите на медиите

НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“ организира разходка в Дивечовъден участък „Еледжик“

Фотолов в Ихтиманска Средна гора - на близкия допир с дивите животни се наслади малка група от журналисти. Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" организира разходка в Дивечовъден участък  "Еледжик". Екип на Агро ТВ засне отблизо диви свине, сърни, елен лопатар и муфлони.


Любезните домакини от Еледжик ни запознаха с биологичните особености на дивите видове, ползването им с цел добиване на капитални трофеи и развитието на организирания ловен туризъм. Дивечовъдният участък се простира на площ от над 6100 ха с надморска височина около 1000 метра, тук работят 13 души. Районът е с много гъста растителност и основни дървесни видове дъб и бук.

Инж. Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ коментира, че поканата има за цел да покаже, че ловната дейност е свързана с много други съпътстващи дейности. Водещия акцент е стопанисването на дивеча и усилията, които се полагат за него. Поддържат се дивечовите ниви и ливади. Това изисква огромен ресурс и средства, както и поддръжката на хранилките.
Групата журналисти видя и съоръжение, което подпомага развитието на дивечовите запаси - бази за интензивно стопанисване. Там е полусвободна регулирана среда, където се дава възможност на дивите животни да се възпроизвеждат с минимални загуби. В последствие се разселват в природата, за да бъдат възстановени тяхната естествена популация, там, където е увредена.

Директорът на дивечовъдния участък Хари Иргев ни разказа за историята и актуалните дейности на ДУ "Еледжик". Тук успешно развиват популациите на благороден елен, елен лопатар, дива свиня, сърна и муфлон.

В продължение на няколко часа с осигурени от домакините високо проходими автомобили журналистите участваха във фотолов и срещнаха обективите си с диви животни в техните естествени местообитания. Още от атмосферата в Ихтиманската Средна гора следете в програмата на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.