1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. До 10 юни се удължава забраната за любителски риболов

До 10 юни се удължава забраната за любителски риболов

Над 70 км бракониерски мрежи е заловила ИАРА от 1 февруари до 10 май тази година

Забраната за любителския риболов най-вероятно ще бъде удължена до 10 юни, а не до 31 май, както предвиждаше заповедта на земеделския министър Мирослав Найденов предаде  Агенция "Фокус". Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Явор Недев обясни, че удължаването се налага заради по-студеното време през април и май, което е забавило размножителния период на някои видове. Освен това агенцията разполага тази година с по-малко средства за зарибяване на водоемите.

Първоначалнo от ИАРА решили забраната да бъде до 15 юни, но след разговори с организациите на рибарите се е стигнало до компромисната дата 10 юни - четвъртък. Така от 11 юни - петък и в следващите почивни дни всички любители спокойно ще могат да ловят риба след близо двумесечно въздържание, обясни Недев. Забраната за любителския риболов започна от 15 април. Новата заповед вече е представена на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и чака неговия подпис, за да влезе в сила.

Над 70 км бракониерски мрежи е заловила ИАРА от 1 февруари до 10 май тази година. Съставени са над 600 акта за установени административни нарушения на бракониери и любители рибари, пренебрегнали забраната за риболов. Наложените глоби на нарушителите са за над 80 000 лв. Иззетите риболовни уреди са над 600 броя. Конфискуваната риба за същия период е над 10 тона, която е дарена на социални домове. Над 52 000 броя са издадените билети за любителски риболов до началото на май. Билетите са за над 950 000 лв., съобщиха от ИАРА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.