1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверка по сигнал за мъртва видра

Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверка по сигнал за мъртва видра

По случая се води незабавно досъдебно производство

Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверка по сигнал за намерена мъртва видра на плажната ивица между Несебър и Слънчев бряг. При направения оглед по тялото ѝ е установена рана от вътрешната страна между задните крайници.  Поради наличието на  рана по тялото на видрата е потърсено съдействие от органите на МВР.  По случая се води незабавно досъдебно производство.

Според Наказателният кодекс, който противозаконно унищожи, повреди, придобие, държи или отчужди екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Предвидените в Закона за биологичното разнообразие административни наказания са от 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица. 

Видрата е защитен вид, включен в Приложение 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, под закрила са както видът, така и местообитанията му. Видрата е вписана в Червената книга на България - като застрашен вид и в редица Международни конвенции  - Списъка на IUCN в категория „уязвим“, в Приложение 1 на Конвенцията CITES за търговия с видове от дивата флора и фауна, в Приложение 2 на Бернската конвенция за опазване на дивата флора и фауна и природните местообитания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.