1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Франция с нови мерки за борба с корояда

Франция с нови мерки за борба с корояда

Правителството ще субсидира дърводобивни компании при закупуването на оборудване

Нови мерки за борба с корояда предприема френското правителство. Париж планира да субсидира изсичането на дървета и да облекчи регулациите за изгаряне на биомаса като част от усилията за спиране на разпространението на вредителя, който унищожава френските гори. Правителството ще субсидира дърводобивни компании при закупуването на оборудване за сеч и белене на дърветата, като финансира до 65% от разходите до 8000 евро на единица. 
 
От 2018 година насам последователните засушавания и високите температури в североизточна Франция са направили дърветата по-уязвими за атаки от бръмбари, предизвиквайки масово изсъхване на смърчове и ели, като приблизително 110 от 520 хиляди хектара гори в този регион са заразени, посочи министерството на земеделието.
За да ограничи разпространението на насекомите, Франция ще финансира превантивно изсичане на дървета и оборудване за белене на дървесната кора, ще улесни изгарянето на заразена дървесина за биомаса и ще помогне за продажбата на дървесина, която е заразена, но все още може да се използва, казаха от министерството.
Обелването на отсечени дървета в рискови зони може да помогне за спиране на разпространението на бръмбарите, като предотврати превръщането на прясно отсечените здрави дървета в нови места за размножаване. Създават се и национални и регионални кризисни звена за по-добро картографиране и контрол на разпространението на корояда.
Смърчът и борът се използват широко за строителство, мебели и хартия. От министерството заявиха, че когато бъдат идентифицирани на ранен етап и отсечени навреме, заразената с корояд дървесина е напълно подходяща за строителство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.