1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Френски архитекти, вдъхновени от Странджа връщат стари сгради и съоръжения за нов живот

Френски архитекти, вдъхновени от Странджа връщат стари сгради и съоръжения за нов живот

При реализирането на своите идеи те ще се ръководят от принципите на биоклиматичната архитектура

На едноседмично посещение в ПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите бяха абсолвенти от най-големия във Франция Университет по архитектура. Десетте бъдещи архитекти ще изготвят проекти, с които ще възстановят стари сгради за нов живот и с ново предназначение. При реализирането на своите идеи те ще се ръководят от принципите на биоклиматичната архитектура. При това свое първо посещение в Странджа те огледаха над 100 обекта отвън и отвътре, като им направиха своеобразна диагностика.

Странджа
Странджа

„Без да познават мястото, спецификата на сградите и т.н., студентите не биха могли да предложат решения” – така аргументира повода за посещението на абсолвентите в Странджа, арх. Цвета Кирова – един от преподавателите на групата студенти.

Странджа

Освен това студентите говориха с местни архитекти и строители, разгледаха кадастрални карти и други документи, касаещи тяхната работа.  Готовите проекти ще бъдат представени в началото на идната година.

Странджа
Странджа

Домакините показаха на нахъсания проучвателен колектив от парижки бъдещи архитекти, емблематични места в ПП „Странджа”, забележителни архитектурни творения и разбира се, гостите се изхранваха само с местна кухня.

Странджа

Такъв проект вече е бил изпълнен във Франция, Регионален природен парк Перш. Там творците са запазили елементи от архитектурата, гастрономията, майсторските ателиета.

Странджа

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.