За изследователите няма съмнение, че човек променя морските екосистеми по целия свят
Учените вече знаят как глобалното затопляне и намаляването на съдържанието на кислород в океаните намалява средния размер на рибата. Засегната е риболовната индустрия, но какво е цялостното въздействие в дългосрочен план на това явление остава неизвестно.
Екип от австралийски и финландски изследователи направи компютърен модел на това постепенно намаляване през следващите петдесет години, опитвайки се да се разбере какво ще е влиянието му върху популациите на пет вида риба в Тихия океан. Те стигнаха до извода, че дори малко намаляване на рибата – средно с 4%, може да увеличи до 50% смъртността сред хищниците. Това би намалило пропорционално улова, предупреждават учените в публикация в изданието Biology Letters на Британската академия на науките, предаде АФП.
"Дори и малко намаляване на размера на рибите от различни видове може да има значително въздействие върху тяхната естествена смъртност", подчертават изследователите.
Техните изчисления включват пет вида риба, уловена от траулери в Австралия. Уловът на четири от петте вида риба е намалял средно между 5% и 35%. Уловът на един от видовете - Хоки - се е увеличил с 10 процента, тъй като рибата се е устремила към крайбрежните риболовни райони в опит да избегне по-успешно хищниците от дълбините. /Хоки е вид риба от семейство хек, популярна още с името синя риба. Обитава бреговете на Нова Зенландия и Австралия/.
За изследователите няма съмнение, че човек променя морските екосистеми по целия свят, пряко и непряко чрез риболова и глобалното затопляне. "Практики, които пренебрегват настоящите промени може да надценят ресурсите в дългосрочен план и да доведат до прекомерна експлоатация", настояват авторите на проучването.