1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Глобалното затопляне намалява средния размер на рибата

Глобалното затопляне намалява средния размер на рибата

За изследователите няма съмнение, че човек променя морските екосистеми по целия свят

Учените вече знаят как глобалното затопляне и намаляването на съдържанието на кислород в океаните намалява средния размер на рибата. Засегната е риболовната индустрия, но какво е цялостното въздействие в дългосрочен план на това явление остава неизвестно.

Екип от австралийски и финландски изследователи направи компютърен модел на това постепенно намаляване през следващите петдесет години, опитвайки се да се разбере какво ще е влиянието му върху популациите на пет вида риба в Тихия океан. Те стигнаха до извода, че дори малко намаляване на рибата – средно с 4%, може да увеличи до 50% смъртността сред хищниците. Това би намалило пропорционално улова, предупреждават учените в публикация в изданието Biology Letters на Британската академия на науките, предаде АФП.

"Дори и малко намаляване на размера на рибите от различни видове може да има значително въздействие върху тяхната естествена смъртност", подчертават изследователите.

Техните изчисления включват пет вида риба, уловена от траулери в Австралия. Уловът на четири от петте вида риба е намалял средно между 5% и 35%. Уловът на един от видовете - Хоки - се е увеличил с 10 процента, тъй като рибата се е устремила към крайбрежните риболовни райони в опит да избегне по-успешно хищниците от дълбините. /Хоки е вид риба от семейство хек, популярна още с името синя риба. Обитава бреговете на Нова Зенландия и Австралия/.

За изследователите няма съмнение, че човек променя морските екосистеми по целия свят, пряко и непряко чрез риболова и глобалното затопляне. "Практики, които пренебрегват настоящите промени може да надценят ресурсите в дългосрочен план и да доведат до прекомерна експлоатация", настояват авторите на проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.