1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Горските инспектори от РДГ–Пловдив са задържали над 140 кубични метра незаконна дървесина

Горските инспектори от РДГ–Пловдив са задържали над 140 кубични метра незаконна дървесина

Снимка:

През септември са извършени общо 2 098 проверки

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) – Пловдив са провели през септември съвместни акции с представители на Специализираното полицейско управление (СПУ) – Пловдив и Районните управления „Полиция” по места. В района на селата Бегово, Ягодово, Крумово и Околовръстен път на град – Пловдив, съвместно със СПУ са проверени 74 частни двора, 138 лица и 15 автомобила.

Констатирани са нарушения по Закона за горите, за които са съставени 30 акта за установяване на административни нарушения и констативни протокола. Задържани са 96 кубични метра дърва за огрев. При проведените съвместни проверки със служители на Районните управления „Полиция” по места са инспектирани 3 склада за продажба и преработка на дървесина, 39 товарни и лекотоварни моторни превозни средства и 5 частни двора. Установени са нарушения пак по Закона за горите и са съставени 3 акта и констативни протокола, с които са задържани 5 куб. метра дърва за огрев от акация. Всички преписки са изпратени в Районна прокуратура - Пловдив.

За изминалия месец служителите на РДГ - Пловдив са извършени общо 2 098 проверки по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарството и аквакултурите. В резултат на изпълнение на служебните си задължения, инспекторите са задържали 142 кубични метра незаконна дървесина. Проверени са 1 750 моторни превозни средства на територията на регионалната дирекция.

Извършена е инспекция на 52 склада и цеха за преработка и търговия с дървесина, както и на 36 сечища. Контролните органи са проверили и 185 ловци, 17 ловни дружинки и 58 риболовци. Установени са нарушения, за които са съставени 88 констативни протоколи. Нарушителите са санкционирани с 69 акта, от които 67 по Закона за горите и 2 по Закона за лова и опазване на дивеча. В Районната прокуратура са изпратени 56 преписки, а 10 са върнати. Според статистиката на РДГ-Пловдив през изминалия месец са конфискувани едно моторно превозно средство, 11 каруци, 2 моторни триона, както и различни ръчни инструменти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.