1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Гръцки фирми се интересуват от внос на български миди

Гръцки фирми се интересуват от внос на български миди

Средата, в която се отглеждат мидите в Черно море е екологично чиста

Замърсяването на морето в нашата южна съседка Гърция, е повишило  интереса  на търговците  към миди, отглеждани по Черноморието. Гръцки фирми се интересуват от внос  на миди, главно заради чистите води. Информацията беше предоставена от Ивайло Русинов, управител на  фирма, занимаваща се с търговия на риба и рибни деликатеси.

В съседската страна също имат плантации за морския деликатес, но тази година в по-голяма част от времето водите там са „затворени“ за добив. Властите в Гърция правят постоянен мониторинг и изследвания и периодично налагат забрани за добиване на миди от плантациите там.

Водят  се предварителни разговори с гръцки фирми за износ на миди от фермата край Приморско. Тя е предпочитана сред прекупвачите, тъй като се намира в екологично чист район. Целогодишно  водата там остава незасегната от вредни за човека организми. Дори и през лятото, когато заради туристическия сезон по Черноморието се констатират замърсявания на водата, плантацията край Приморско остава с добри показатели на средата, в която се отглеждат мидите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.