1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАРА изготви документ, описващ Синергията между Дунавската стратегия на ЕС и ОП „Рибарство”

ИАРА изготви документ, описващ Синергията между Дунавската стратегия на ЕС и ОП „Рибарство”

Европейската стратегия за Дунавския регион е планирана за стартиране през 2011 г.

Във връзка с Дунавската стратегия на Европейския съюз и последните заключения на Съвета на ЕС по отношение нейното прилагане, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Управляващ орган на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” изготви документ, описващ Синергията между трите основни приоритетни компоненти, заложени в Дунавската стратегия с част от мерките, финансирани със средства от Оперативната програма на България за развитие на сектор „Рибарство”.

Европейската стратегия за Дунавския регион, планирана за стартиране през 2011 г. има за цел да обедини в икономически, геополитически, културен и екологичен аспект териториите на десет европейски държави: Германия, Австрия, Словашката република, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Република Молдова и Украйна, като шест от тях са държави членки на ЕС.

Дунавската стратегия се базира на три (към момента) основни приоритетни компоненти:

- Подобряване на системите за връзка и комуникация (в рамките на Дунавския регион и извън него);
- Опазване на околната среда и на водните източници и предотвратяване на природни бедствия;
- Насърчаване на социално-икономическото, човешкото и институционалното развитие.

Мерките, чрез които се прилага Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”,  имат множество общи моменти с приоритетите на Дунавската стратегия. Чрез мярка 4.1 „Устойчиво развитие на рибарските области”, стартирала в края на 2009 г. се дава възможност на определени региони от територията на страната да обменят опит и добри практики, да търсят подкрепа за предприетите от тях дейности, в сътрудничество с една или повече групи от друга страна-членка на Европейския съюз. Мярка 2.5. „Риболов във вътрешни водоеми” цели поддръжка и модернизация на риболовния флот в река Дунав и прилежащата инфраструктура, а Мярка 2.2 „Акваекологични мерки” е насочена към опазването и подобряването на околната среда и съхранението на ресурсите, чрез предоставянето на компенсации на производителите, които прилагат производствени методи, имащи благоприятно въздействие върху околната среда.

Допълнителна информация:
В отделно приложения файл може подробно да се запознаете с документа Синергия между Дунавската стратегия на ЕС и ОП „Рибарство” или на страницата на ИАРА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.