1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАРА подкрепя позицията на Япония по отношение на рибата тон

ИАРА подкрепя позицията на Япония по отношение на рибата тон

Пасажите от риба тон рязко намаляха заради голямото търсене на този вид риба

Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Цунехару Такеда запозна изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев с позицията на Япония за забрана на международната търговия с атлантически червен тон. 

Н.Пр. Цунехару Такеда представи подробно пред ръководството на ИАРА предложението за включване на червената риба тон в Приложение 1 към Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна. Това означава, че рибата тон ще се ползва със същата степен на защита като пандите и някои видове китове.  “Пасажите от риба тон рязко намаляха заради голямото търсене на този вид риба, предимно в Япония, където отива 80% от световния износ на риба тон, и заради строежа на кораби за риболов. Популацията на вида е намаляла под 15% от историческото му ниво, според изследване на експерти”, заяви по време на срещата Н.Пр. Цунехару Такеда.

Посланик Такеда поиска подкрепа от България за защита на това предложение с цел постигане на обща позиция на страните-членки от ЕС за следващото заседание на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES), което ще се проведе между 13 и 25 март 2010 г. в Доха, Катар.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев заяви, че ИАРА принципно подкрепя позицията на Япония и ще запознае и Министерство на земеделието и храните и други институции за излизане на единна позиция на България относно забраната за търговски улов на червен тон в Атлантическия океан и Средиземно море.

По време на срещата г-н Недев представи пред извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Цунехару Такеда и приоритетите в дейността на агенцията, като ускоряване усвояването на средства по Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” и борбата с бракониерите. Явор Недев подчерта, че в края на месеца предстои отваряне на 14 мерки по европейската програма и очаква тя ефективно да заработи.  Двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество в областта на рибарството, както и осъществяване на бизнес контакти на ниво производители и износители на продукти от риболов и аквакултури.

CITES - Конвенция по международната търговия със застрашени видове. CITES представлява международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Пълното име на конвенцията е Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, но е по-известна като CITES (или още като Вашингтонска Конвенция). Конвенцията е подписана във Вашингтон през 1973 г. и влиза в сила на 01.07.1975 г. Понастоящем 173 страни са се присъединили към Конвенцията. Една от тях е България, за която конвенцията влиза в сила през 1991 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.