1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната

Инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната

На язовир “Ивайловград” са заловени двама бракониери

През почивните дни, инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната, както и за нерегламентиран превоз на риба.  В района на гр. Бяла е хванато лице, превозващо незаконно риба, а на язовир “Ивайловград” са заловени двама бракониери. Иззети са общо и 300 метра бракониерски мрежи при проверка на язовир  “Искър” и Дуранкулашкото езеро.

Инспектори от  сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Русе и служители на МВР – гр. Бяла са извършили съвместна проверка за нерегламентиран превоз на риба.  В района на стопанския двор до земеделска кооперация гр. Бяла е спряно за проверка лице. Установява се, че в автомобила си той превозва незаконно риба. Нарушителят избягва от мястото на проверката, но по-късно е задържан. На лицето с инициали П. И. Й. са му съставени два акта – за превоз на риба без документи и за възпрепятстване на проверка извършвана от контролните органи. Превозваната риба 23 кг сребриста каракуда е иззета и впоследствие дарена на фондация “Трета възраст” – дневен център за стари хора гр. Русе.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир “Ивайловград”. В района на село Покрован, контролните органи са забелязали трима нарушители и са предприели наблюдение. Хванати са две от лицата, извършващи незаконен риболов, като третото лице е успяло да избяга. На двамата нарушители са съставени общо 4 акта, съгласно ЗРА. Два от актовете са за извършване на стопански риболов без разрешително, а другите два за възпрепятстване на проверка. От бракониерите са иззети 3 бр. хрилни мрежи с обща дължина 90 метра и твърда пластмасова лодка. Уловената около 11 кг риба е върната обратно във водата.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА София – област са извършили проверка на язовир “Искър”. В района на ”Шипоченски залив”, инспекторите са открили и извадили от водата 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 200 метра. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената в мрежите риба, около 26 бр. платика, е освободена и върната във водоема.

Инспектори от ИАРА Добрич са извършили проверка на Дуранкулашко езеро. При обхода на водоема са открити и извадени от водата  2 бр. бракониерски мрежи  с обща дължина 100 метра. Уловената в тях  20 кг риба – таранка, е върната в езерото. Съставен е протокол срещу неизвестен извършител, а мрежите са унищожени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.