1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иззети са над 2 км риболовни мрежи от инспектори на ИАРА

Иззети са над 2 км риболовни мрежи от инспектори на ИАРА

Снимка:

Хванати са двама бракониери

Хванати са двама бракониери Хванати са двама бракониери и са иззети общо над 2 км /2350 метра/ риболовни мрежи от инспектори на ИАРА при проверки по водоеми в страната през почивните дни. Уловената в бракониерските мрежи 260,800 кг риба е върната във водоемите. При проверките, инспекторите на ИАРА са съставили и 6 акта на любители риболовци за извършване на риболов без билети.

 Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА София са извършили проверка на язовир „Искър“. След извършено наблюдение са хванати двама нарушители, извършващи нерегламентиран стопански риболов в местността устието на р. Шипочница. На лицата са съставени два акта, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/. От тях са иззети 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 150 метра и размер на окото 80 мм. Уловената от нарушителите 2,8 кг риба  - 5 бр. шаран със средно тегло 1,5 кг и 15 бр. платика със средно тегло 1,3 кг е върната във водата.

Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА Сливен са извършили проверка по вода на язовир „Жребчево“.  В района на местностите "Тясното", "Конарско дере" и с. Паничерево с помощта на любители риболовци са открити и извадени от водата 12 бр. бракониерски мрежи тип "сетка" с обща дължина 800 метра. Уловената в тях риба около 120 кг от видовете - платика, бяла риба и каракуда е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети и в последствие унищожени. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА Ямбол са извършили проверка по вода на язовир „Малко Шарково“. При обхода на водоема в "Горско-полянски" ръкав на язовира са открити и извадени 4 броя бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 400 метра.

Уловената в тях 123 кг риба /сребриста каракуда - 60,000 кг; шаран - 30,000 кг; костур - 3,000 кг; червеноперка - 18,000 кг; бяла риба /сулка/ - 6,000 кг; костур - 4,000 кг и щука - 2,000 кг./ след претегляне е върната обратно във водоема. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА Плевен през почивните дни са извършили проверки по река Дунав. Проверени са 12 риболовни кораба, извършващи стопански риболов, но нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ не са констатирани. На р. км 580 в лимана на ХТК, който е с целогодишна забрана за извършване на стопански риболов е открита и извадена  бракониерска риболовна мрежи с дължина 100 метра. В района на канала Бързина на Пироден прак ”Персина” също са открити и извадени от водата 2 бр. бракониерски риболовни мрежи с обща дължина 200 метра.  Уловената в тях риба - морунаш, и бабушка е върната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

Инспекторите са проверили и 22-ма любители риболовци, като на един от тях е съставен акт за извършване на риболов без билет.

Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА Русе са извършили проверка по суша и вода на река Дунав от Лиман АППД до остров “Въжетоаре”. В хода на проверката са открити в работно положение 6 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 100 метра, а при остров “Батин” 4 бр. немаркирани риболовни мрежи с обща дължина 300 метра. Съставени са констативни протоколи срещу неизвестни извършители. Риболовните мрежи са иззети, а в последствие и  унищожени. Инспекторите на ИАРА Русе са съставили и 5 акта на любители риболовци за риболов без билет.

 Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА Габрово са извършили рутинна нощна проверка на язовир „Александър Стамболийски“. При обхода на водоема в района на местностите „Мъгъра“ и „Младенски залив“ са открити заложени в работно положение 4 броя бракониерски хрилни мрежи с приблизителна дължина 150 метра. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.  

По сигнал на любители риболовци, инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир „Левка“ /новия/, община Свиленград.  Открити и  извадени от водоема са 3 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 150 метра. Уловената в тях около 15 кг риба /костур и каракуда/ е върната обратно в язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител. Мрежите са иззети и са на съхранение в склада на ИАРА Хасково.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.