1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Как да опазваме кафявите мечки в България, но и да осигурим безопасността на хората

Как да опазваме кафявите мечки в България, но и да осигурим безопасността на хората

СДП БАЛКАНИ изпрати становище до няколко министерства във връзка с инцидента с мечка в района на Белица

В официално писмо до МЗХГ, ИАГ и МОСВ СДП БАЛКАНИ дава становище във връзка с инцидента от 2 юли, при който човек беше наранен от мечка в района на Белица. 
Според Сдружението за дива природа БАЛКАНИ случилото се разкри пред обществото един сложен за решаване проблем, в който има различни позиции и заинтересовани страни. А именно как едновременно да опазваме кафявите мечки в България, но и да осигурим безопасността на хората, които живеят в близост до местообитанията на тези защитени животни?
Проведоха се граждански протести в Белица, София, Берлин, а почти 40 000 души се подписаха в защита на мечката. Нивото на обществена загриженост за ситуацията с мечките в България е впечатляваща и вдъхновяваща!
СДП БАЛКАНИ е организация, която от повече от 20 години работи за намаляване на конфликтите между хората и едрите хищници. В ситуацията на повишена чувствителност в обществото по темата публикуваме нашата позиция, която съдържа препратки и подробна информация за съжителството между мечките и хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.