1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Как се прави гора?

Как се прави гора?

Какво да направи всеки от нас и всички заедно, за да създадем и опазим гора

Какво е гора? „Земя, заета от горскодървесна растителност, с площ не по-малка от един декар“, според Закона за горите. Част от сушата, в която живеят голям брой дървета, храсти и други видове растителност, много видове животни и организми като бактерии и гъби. Или само едно дърво и да мечтаеш?

С настъпването на пролетта ни обзема ентусиазъм за садене и разсаждане. Обявяват се и множество инициативи за залесяване, в полза на чистия въздух и медоносните пчели. Уви, оказа се, че лесно можем да бъдем подлъгани при снабдяването с дръвчета или не знаем как да ги засадим, да се погрижим да се хванат и пораснат. Какво да направи всеки от нас и всички заедно, за да създадем и опазим гора? Как кампаниите за залесяване да са успешни? Знаем ли колко от засадените фиданки са се прихванали и са пораснали? Дали след нас наистина остава гора.

Първото и най-важно условие е да изберем подходящ вид дървета или храсти според почвените и климатични условия на мястото!

Ето най-важната информация и съвети, които са ви нужни за:

При засаждането на новите дръвчета и храсти трябва да спазваме няколко правила, за да могат те да оцелеят и порастат здрави.

Кога?

Най-доброто време е пролетта, преди растенията да започнат да се развиват. За широколистните дървета и храсти, и есента е подходящо време за засаждане, след опадването на листата, когато настъпи зимния покой.

zasajdane-na-gora


Как?

Подробни и илюстрирани указания за всяка стъпка от засаждането ще намерите на тази страница.
 
Какво да направим, за да оцелеят и пораснат?
Нужни са много грижи за засадените дръвчетата:

  • Окопаване
  • Плевене
  • Мулчиране - покриване на окопаната площ със сено, слама, дървени стърготини, за да намалее изпарението на влагата
  • При по дребните фиданки – окосяване на треви или храсти и
  • Поливане!

В горите са съсредоточени около 90% от цялото биологично разнообразие на сушата. Гората ни дава билки, плодове, гъби, дървесина, естетическа наслада, приятни усещания и възможности за възстановяване. Искаме да Ви бъдем полезни, за да имаме разнообразни и здрави гори от ценни местни видове!




 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.