1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Кметът на Созопол хванат в бракониерство

Кметът на Созопол хванат в бракониерство

Между заловените освен Рейзи е бил и полицай от МВР-Созопол

Кметът на Созопол Панайот Рейзи е бил заловен по време на бракониерски лов в местността "Козарка" на територията на резерват "Ропотамо", информираха от МВР- Бургас и районната дирекция по горите. Рейзи заедно с още петима души са били задържани за 24 часа вчера следобед, но вече са освободени, тъй като мярката е изтекла.

В неделя следобед служители на горското стопанство са видели мъже, наобиколили убита кошута, след което са подали сигнал в МВР. При опита за проверка двама от мъжете са избягали, а други трима са се качили в "Мерцедес", който по-късно е спрян от горската стража. Между заловените освен Рейзи е бил и полицай от МВР-Созопол, който най-вероятно ще бъде уволнен дисциплинарно. От полицията са конфискували пет ловни пушки и в момента се прави експертиза с коя точно е стреляно по животното. Пред БТВ Рейзи обясни, че не е бракониерствал, а е бил в гората, за да събира гъби. От МВР обаче уточниха, че кметът е носел ловен автомат "Браунинг".

Съставен е акт по Закона за лова на кмета на Созопол, тъй като той е бил с пушка в ръце, но е нямал разрешително за лов. Ловният му билет ще бъде конфискуван за три години. Освен това според Закона за лова, бракониерите трябва да заплатят трикратния размер на нанесената щета, която в случая е 15 000 лева. Освен това те подлежат и на наказание според Наказателния кодекс. Съгласно чл. 237 ги грози и затвор до една година, и глоба от 300 лв., както и лишаване от право на лов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.