1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Лондон и Париж ще търсят споразумение в областта на риболова

Лондон и Париж ще търсят споразумение в областта на риболова

"Войната на мидите" е пример за проблемите между двете държави

Френските военноморски сили са готови да се намесят, ако френски и британски рибари отново влязат в конфликт при лова на миди. Това заяви френският министър на селското стопанство Стефан Травер преди днес да започнат преговорите между двете държави.

Миналата седмица британски рибари обвиниха французите, че са блъскали лодките им и са хвърляли димки, за да ги прогонят от залива на река Сена. Френските моряци са недоволни, защото англичаните имат право да ловят миди през цялата година, докато на тях тази дейност им е забранена през летните месеци. Те заявиха, че са станали обект на груба контраатака.

"Войната на мидите" е пример за проблемите между двете държави в областта на риболова. Те ще се задълбочават с излизането на Великобритания от ЕС, когато досегашните договори няма да действат, а в случай на Брекзит без сделка – правила няма да има.

Мидите "Сен Жак" са един от малкото видове, чийто улов се регулира от националното, а не от европейското право. Във Франция той е забранен между 15 май и 1 октомври, докато Великобритания не налага такива ограничения. Британците нямат достъп до френските териториални води, но могат да навлизат в залива на Сена, който се простира по-далеч от 12 морски мили.

Днес служители от рибната индустрия на двете държави ще се опитат да постигнат ново споразумение за условията на работа. След като през 2012 г. имаше подобни сблъсъци, Лондон и Париж сключиха договор, според който англичаните не започват да ловят миди в залива преди французите в замяна на това да получат част от разрешителните им. Споразумението обаче изключваше малките рибарски лодки и сега французите смятат, че Англия подкопава духа на уговорката, изпращайки много от тях. В знак на протест те отказаха да подпишат договор тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.