1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ловно-стопанските райони имат нужда от по-голяма охрана

Ловно-стопанските райони имат нужда от по-голяма охрана

Увеличаването на дивеча в България би привлякло повече туристи

Държавата  има възможност да помогне на ловните дружини и сдружения като засили охраната в ловно-стопанските райони, което би довело до увеличаване на дивеча в България. Това твърди Невен Каравасилев, ръководител на Ловно-рибарско дружество „Лебед”, град Бургас. Според него финансовата криза определено се е отразила на лова. „Това е скъп спорт, който изисква средства за захранване на дивеча, за фуражи, за изграждане на чакала, на хранилки, разширяване на фазанарии, изграждане на убежища на дивеча, ремизии и т.н”, уточни той.

Според него общият брой на живущите в Бургас ловци е около 4000, а общата бройка на ловците в България е малко над 120 000. За по-голямата част от тях ловът е хоби, но има и много ловци, които се занимават професионално, каза Каравасилев. Това са работещите в държавните ловни стопанства, частни лица, които развъждат и отглеждат дивеч, както и туроператорите, които водят туристи на лов в България. Увеличаването на дивеча в България би привлякло повече туристи, смята той.

Каравасилев счита, че страната ни от десетилетия е популярна ловна дестинация за чуждите туристи. Вече години наред световните рекорди за трофеи на благороден елен са български и сме на челните места по трофеи на дива свиня и дива котка. Според една от последните промени в Закона за лова и опазване на дивеча отпада изискването всяко ловно сдружение да притежава поне 22 000 хектара ловна площ. Според Невен Каравасилев при ловна площ по-малка от 15 000 хектара не могат да бъдат спазени основните популационни и екологични принципи при грижата за дивеча.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.