1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Масова сеч на дървета край Разлог

Масова сеч на дървета край Разлог

Контролът по опазването на гората трябва да бъде засилен

Масова сеч на дървета край Разлог. Бракониерите са рязали всичко - ели, борове и смърч. Заради добив на смола е унищожена кората на десетки дървета. Прокуратурата в Разлог разследва случая.

След 2013-та година, това е второто поголовно изсичане на дървета в емблематичната местност „Голак” над Разлог. За разлика от тогава, когато дървеният материал все още стоеше по земята, този път е изнесен. На мястото личат все още дълбоки коловози от конски каруци и тежки машини.

Веднага след установяване на сечта, горските стражари тръгват по следите. Първата от тях е в циганската махала в Разлог, където е намерена и част от дървесината.

Въпреки разкритията от ДГС – Разлог не докладват за установеното бракониерстване в прокуратурата. След публикации в средствата за масова информация оттам се самосезират и започват разследване.

Хората в Разложко са на мнение, че контролът по опазването на гората трябва да бъде засилен. А горските стражари да са в по-добра координация с останалите институции.

Според статистиката от началото на годината са съставени 9 акта за незаконна сеч само в местността „Голак” над Разлог. 17 са пък актовете за миналата година. Съгласно Наказателния кодекс за незаконно изсичане на дървета е предвидено  лишаване от свобода от 1 до 8 години и глоба от 1000 до 20 хиляди лева.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.