1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Мидена ферма за над 1 млн. лв. ще бъде изградена южно от Маслен нос

Мидена ферма за над 1 млн. лв. ще бъде изградена южно от Маслен нос

Средствата са осигурени от ОП „Рибарство”

Мидена ферма за култивирана черна морска мида ще бъде изградена в района на залива Аля, северно от Приморско. Договорът по проекта е на обща стойност 1 023 259 лв. и е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 613 955 лв.

Бенефициентът ще използва технология за отглеждане на морска мида, при която процесите на отглеждане, калиброване, почистване и сортиране са автоматизирани и значително повишават ефективността на производствения процес. В основата на проекта стои технологично решение за отглеждане на миди, разработено от XPLORA UK Ltd., Великобритания, притежател на сертифициран метод за производство на мидени линии.

Бъдещата мидена ферма ще бъде изградена в зона за развитие и възпроизводство на черупчести, естествено защитена от вълнови и ветрови фактори. Тази защитеност води до известно постоянство на температурата на водата, което е от особено значение при отглеждането на черна мида. Инвестицията ще бъде разположена в близост до брега, което ще позволява добро обслужване, охрана и видоенаблюдение.

Предвидено е проектът да бъде завършен през м. февруари 2012 г. , като с реализирането му ще бъдат открити три нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.