1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Искра Михайлова: Водоснабдяването ще бъде приоритет

Министър Искра Михайлова: Водоснабдяването ще бъде приоритет

Снимка:

Този сектор се нуждае от големи инвестиции

Недопустимо е цели населени места да са на воден режим през ХХI век. Това заяви в студиото на ТВ7 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, като обясни, че сред комплексните причини за това е основно изключително остарялата водопреносна мрежа, за която се знае, че довежда до загуба на питейна вода от порядъка на 70 %.

Този сектор се нуждае от големи инвестиции. Министър Михайлова каза, че за съжаление, в продължение на години една от институциите в България, която би могла да подпомогне водоснабдяването на малките населени места, абсолютно изключи водоснабдяването като приоритет – това е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

В продължение на четири години, от 2009 г. до този момент, нито един лев не е инвестиран, за да се подобри водоизточник, водовземане, водопровод. По този въпрос тя добави, че инвестициите за малките населени места са останали изцяло в обсега на ВиК дружествата, които нямат достатъчно капиталови разходи. Тя съобщи, че на заседание на Управителния съвет на ПУДООС през следващата седмица ще бъдат сменени приоритетите и водоснабдяването ще бъде включено като приоритет, така, че да могат да се финансират проекти, предложени от общините.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.