Министър Найденов внесе иск за възстановяване на горите от Симеон Сакскобургготски

Съдът следва да признае, че държавата е собственик на неправомерно възстановените имоти

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов  внесе в «Деловодството» на Софийски окръжен съд иск  за възстановяване на горите от Симеон Сакскобургготски на държавата. Той заяви, че с образуването на съдебно – гражданско производство се цели да се защитят държавните интереси и да се установи правото на собственост на площите  от държавния горски фонд, възстановени  на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис ІІІ, извършени с решения  на  Поземлена комисия  Самоков.

В исковата молба се посочва, че общинските поземлени комисии и общинските служби по земеделие не са имали компетентност да  издадат решения, с които да възстановяват  собственост  върху одържавени по Закона за обявяване държавна собственост имоти на бившите царе и техните наследници, в стари съществуващи, а още по-малко в нови реални граници  или обезщетяване. Това  се отнася и за имотите, с които те са се разпоредили през 2007 и 2008 г., прехвърляйки  правото на собстевност на трети лица.

С предявената искова молба съдът следва да признае, че държавата е собственик на неправомерно възстановените недвижими имоти – земи и гори от държавния горски фонд, включително на всички насаждения и на трайно прикрепени към земята съоръжения и постройки към тях. Очаква се съдът да осъди ответниците да освободят и предадат на Република България владението и държането на недвижимите имоти, както и да отмени изцяло нотариалните актове, с които през 2007 и 2008 г. наследниците на бившите царе са се разпоредили с някои от така получените имоти от държавния горски фонд. Съдът може да предприеме  и обезпечителни мерки за налагане на възбрана върху всички недвижими имоти, тъй като съществува опасност от разпоредителни сделки с тях. Очаква се и налагане на забрана за извършване на сеч и извоз на дървесина, както и спиране ползването на горите и земите от горския фонд, предвид обстоятелството, че ответниците извършват сеч в имотите.

Министър Найденов внесе и още един иск по Закона за собствеността за обезщетение на държавата за добивите от дървесен материал, на обща стойност 5 млн. лева, като това трябва да се установи  в процеса на производството със съдебно-техническа експертиза.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.