1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Танева: БАБХ трябва да отговори на очакванията на бранша и потребителите

Министър Танева: БАБХ трябва да отговори на очакванията на бранша и потребителите

Снимка:

В момента тече административна реформа в МЗХ

"Този екип на Българската агенция по безопасност на храните трябва да се справи и да отговори на очакванията на бранша и на потребителите". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти, след откриването на деветото издание на фестивала на горнооряховския суджук в Горна Оряховица. Тя допълни, че проверките за качество и етикетирането на хранителните стоки, които извършва агенцията, трябва да се правят по начин, който е одобрен и от клиентите и от производителите. Министър Танева коментира, че иска да чуе след време обществената оценка, че проверките, които се извършват, са направили така, че когато се влезе в магазин и върху етикетът пише кашкавал, това да е наистина така и той да е произведен от мляко. По думите ѝ, за да се развива бизнеса, трябва държавата да осигури нормална предвидима среда, така че да не бъде утежняван с каквото и да е било. Тя допълни, че е имало пропуски в работата на агенцията, не само в сферата на безопасността на храните, но и в здравеопазването на животните, като припомни разпространението и пораженията от заболяването "син език" през миналата година.

В момента тече административна реформа в министерството на земеделието и храните, която цели областните дирекции по земеделие да провеждат абсолютно всички политики на министерството на регионален принцип, коментира още министър Танева. Тя допълни, че при закриването на Националната служба за зърното и Контролно техническата инспекция функциите им ще бъдат прехвърлени към областните служби, а съкращения ще има само на ниво централна администрация. Според Танева целта на административната реформа е да улесни земеделските стопани, като те да могат да ползват всички необходими им услуги на едно място.

По време на празника министър Танева пожела на присъстващите още много такива фестивали, които да запазят живи традициите. Тя се обърна и към производителите, като ги поздрави, че обединени са успели да защитят своята марка, която е известна в цяла Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.