1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Мобилен телефон ще различава бракониерите

Мобилен телефон ще различава бракониерите

През месец май се очаква съюзът на ловците и риболовците в България да обсъди приемането на новия документ

Мобилен телефон ще различава бракониерите като хваща ловците с изтекли разрешителни. Това ще стане възможно след въвеждането на единен документ, който ще обедини сегашното разрешително за лов, членската карта и още няколко документа, задължително издавани на ловците, пише "Стандарт".

През месец май се очаква съюзът на ловците и риболовците в България да обсъди приемането на новия документ. Над 90% от ловците вече са заявили положителната си нагласа към обединяването на документите в една карта с чип. На вид тя прилича на личните карти. Върху нея ще бъде изписано името на притежателя, ще има и негова снимка, а в чипа на картата ще се носи пълната информация, необходима на проверяващите органи от Изпълнителната агенция по горите. Това разказа шефът на ИАГ Григор Гогов при откриването на Седмицата на гората, която се провежда всяка година в първата седмица на април.

В бъдеще документът ще може да замести и разрешителното за огнестрелно оръжие на ловеца. Това обаче трябва да бъде съгласувано с МВР. В картата с чип ще се вкарва и информацията за ловните кучета на притежателя й. Така само с едно сканиране на картата с мобилен телефон, в който е инсталирано специално приложение, проверяващите ще получават пълната информация за ловеца. Документът ще спести много време и пари на ловците, защото ще позволява всички необходими разрешителни да се изкарват на едно гише, обясни Гогов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.