1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. МЗХ подписа Меморандум за сътрудничество с Асоциация Общински гори

МЗХ подписа Меморандум за сътрудничество с Асоциация Общински гори

Меморандумът предвижда съвместно изработване на общи стратегии за развитието на горското стопанство

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и председателят на Асоциация Общински гори Маргарита Петкова подписаха Меморандум за сътрудничество между Министерство на земеделието и храните и Асоциация Общински гори в МЗХ. На събитието присъстваха зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, главния секретар на Изпълнителната агенция по горите Валентина Маринова и 44 общински кметове, членове на асоциацията.

„В качеството ми на министър на земеделието и храните това е първият документ, който подписвам с представители на местната власт”, каза министър Найденов. „Надявам се, този акт да реализира добрите намерения и на двете страни за съвместно взаимодействие”, съобщи той. Относно реформата в горите той информира, че се предвижда част от управлението и стопанисването им да се прехвърли към местната власт. Реформата ще бъде регламентирана с новия Закон за горите, който се очаква да бъде изготвен в началото на 2010 г. Зам.-министър Костов призова представителите на общините да дадат своите предложения и становища във връзка с изготвянето му.

Меморандумът е в сила до 2011 г. и предвижда съвместно изработване на общи стратегии за развитието на горското стопанство и актуализация на нормативната уредба в горския сектор, която осигурява равнопоставеност на структурите, които различните собственици създават, за управление на техните гори. С документът страните се договориха и за организиране на конференции, съвещания и курсове за обучение за повишаване на капацитета на специалистите и служителите, както в държавната горска администрация, така и в администрациите на общините - собственици на гори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.