1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 1600 проверки са извършили за месец горските стражари към СИДП

Над 1600 проверки са извършили за месец горските стражари към СИДП

Съставени са 24 акта и 29 протокола

Общо 1649 проверки са извършили през юни горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Инспектирани са обекти за добив на дървесина, превозни средства, физически лица.

В рамките на изминалия месец са съставени 24 акта и 29 протокола, като са задържани общо 17,3 куб. м незаконно добити дърва за огрев. 5 куб. м от тях са конфискувани през последната седмица при обход на територията на ДЛС „Балчик". При проверките за нарушения в горите през юни са задържани още 3 каруци и трофей от тригодишен благороден елен, намерен от служители на ДГС „Върбица".

При контролната дейност на горските стражари в горещите месеци се следи стриктно и за спазването на противопожарните изисквания. От СИДП напомнят, че паленето на огън в гората е забранено извън специално обозначените и обезопасени за целта места, както и на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Забранено е и паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи. Предпоставка за възникването на горски пожари създава и изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове, или други отпадъци, предупреждават горските стражари.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.