1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 250 любители риболовци са проверени от инспектори на ИАРА през почивните дни

Над 250 любители риболовци са проверени от инспектори на ИАРА през почивните дни

Съставени са 17 акта на нарушители и са иззети над половин километър бракониерски мрежи

През почивните дни инспектори на ИАРА са извършили проверки по реки и водоеми. Инспекторите са проверявали любители риболовци, както и за бракониерски набези. Общо в страната са проверени над 250 любители риболовци. Съставени са 17 акта на нарушители и са иззети над половин километър бракониерски мрежи.

На язовир “Тича”, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен са проверили близо 110 любители риболовци, както не са констатирали нарушения сред тях. При проверка по вода на язовира, инспекторите са открили и извадили 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 100 метра и 36 герима. Мрежите и риболовните уреди са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

При проверка на реки и водоеми в Хасковска област са проверени 50 любители рибари, като инспекторите на ИАРА Хасково са съставили общо 11 акта на нарушители. 2 акта са съставени на рибари са извършване на нощен риболов, а останалите 9 акта са съставени на любители риболовци за извършване на риболов с повече въдици и без билети.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили проверка  по река Дунав в участъка от Никопол до село Байкал, както и на устията на реките Вит, Искър и Осъм. Проверени са 94 любители риболовци, като са съставени 2 акта на нарушители на река Дунав. Единият е за риболов без любителски билет, а другият за извършване на риболов с повече въдици. От устието на река Искър, инспекторите на ИАРА Плевен са иззели 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 70 метра и са успели да освободят и върната във водата около 1 кг. риба.  При проверка на река Вит са съставени още 2 акта. За извършване на риболов с уред тип “парашут” и на любител риболовец, осъществяващ улов без риболовен билет. В село Садовец, инспекторите на ИАРА Плевен са съставили акт на търговец, осъществяващ на улицата продажба на риба без документи за произход.

Нощна проверка на яз. “Пясъчник“ са извършили инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Пловдив. От язовира са извадени 500 метра бракониерски мрежови уреди - 250 метра мрежи и 250 метра чепарета с около 50 куки. Бракониерските мрежови уреди са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Инспекторите на ИАРА са успели да върнат във водата над 60 бр. маломерни шаранчета от по 100-150 грама.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Пловдив са осъществили проверки в търговската мрежа за нерегламентирана продажба на риба в Пловдив и Пловдивска област. При проверката в новооткрит обект е засечена продажба на риба /каракуда/ без документи за произход. На търговеца е съставен акт за нерегламентирана продажба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.